צוות תכנית אב לתחבורה ציבורית
כאן לא אתר ויקיפדיה. דף זה נשמר אוטומטית מכיוון שבתאריך 2025-06-15 התקיים דיון האם למחוק אותו. לצפייה בדף המקורי , אם לא נמחק.
![]() |
אנו דנים כעת בשאלה האם ערך זה עומד בקריטריונים להיכלל בוויקיפדיה. אתם מוזמנים לשפר ולהרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, וכן להשתתף בדיון בדף השיחה של הערך.
| |
אנו דנים כעת בשאלה האם ערך זה עומד בקריטריונים להיכלל בוויקיפדיה. אתם מוזמנים לשפר ולהרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, וכן להשתתף בדיון בדף השיחה של הערך. | |
צוות תכנית אב לתחבורה ציבורית (ובקיצור: צתאל) הוא גוף שתפקידו לתכנן, לקדם ולפתח את מערך התחבורה הציבורית בישראל, תוך התייחסות לצרכים המקומיים והמטרופוליניים. הצוותים מועסקים תחת חברות עירוניות או קבלן כוח אדם תחתן, ופועלים בשיתוף פעולה הדוק עם גורמים כמו: משרד התחבורה, רשויות מקומיות, מוסדות אקדמיים וגופי תכנון וביצוע.[1][2][3]
מבנה ארגוני
[עריכת קוד מקור | עריכה]צוותי תכנית אב לתחבורה הם לרוב גופים משותפים למשרד התחבורה ולרשות המקומית הרלוונטית. צוותי תכנית אב לתחבורה נחשבים לגופים משפיעים ביותר על תכנון התחבורה בישראל, ואלו אחראים על ניהול התחבורה הציבורית במרחב המטרופוליני, במטרה לשפר את יעילותה תוך התאמת התכנון לצרכי השטח - תוך העמדת המלצות לחידוש ושינוי קווים מיקומי חניונים והעמדת אפשרויות תחבורה חדשות. צוותי תכנית אב לתחבורה נחשבים לגופים משפיעים ביותר על תכנון התחבורה בישראל. כמו בקרה על ביצועי הרכבות הקלות.
מטרות עיקריות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- בקרת איכות וביצועים: על תחבורה ציבורית קיימת באמצעות נתונים שמקבלים מסוקרים בשטח.
- העמדת המלצות על בסיס נתונים:
- לחידוש, התאמה ושינוי קווים קיימים בהתאם לצורכי אוכלוסייה.
- על אפשרויות וצורכי תחבורה חדשות (כמו רכבל או קו חדש).
- על מיקומי חניונים חדשים.
- צמצום נפחי התנועה: הפחתת מספר כלי הרכב הפרטיים בכבישים, מה שתורם לאיכות הסביבה, צמצום פקקים ושיפור הביטחון.
- יצירת העדפה ציבורית לשימוש בתחבורה ציבורית: שאיפה להגדיל את השימוש בתחבורה ציבורית בקרב האוכלוסייה. תוך העמדת אפשרות תכנון בנייה מושכלת יותר לטווח הארוך, תוך צמצום ייעודי קרקע לכבישים.
- שיפור איכות החיים: תחבורה מקיימת תורמת לאיכות החיים של תושבי העיר והמבקרים בה באמצעות אוויר נקי יותר, סביבה עירונית מטופחת ונגישות טובה יותר.
- היערכות לשיבושים: תכנון מערכי תחבורה חלופיים (שאטלים, תגבור קווים) במקרה של השבתות יזומות או בלתי צפויות של הרכבת הקלה.
תחומי פעילות עיקריים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- תכנון מערך התחבורה הציבורית: כולל תכנון קווי אוטובוס, קווי רכבת קלה (ומטרו במקרים מסוימים), מסופים, חניוני "חנה וסע" ונתיבי העדפה לתחבורה ציבורית.
- קידום תשתיות: תכנון, בנייה ושדרוג כבישים, גשרים, מנהרות, שבילי אופניים ושבילי הולכי רגל, תוך התחשבות באינטגרציה עם התחבורה הציבורית.
- ליווי פרויקטים: מעורבות בכל שלבי התכנון והביצוע של פרויקטים תחבורתיים מורכבים, כולל רשת הרכבות הקלות.
- מדידה, הערכה וניהול: ניטור ובקרה של קווי תחבורה ציבורית באמצעות מדדי איכות, פיתוח מערכות מדידה ובחינת התייעלות.
- שיתוף ציבור: קיום פעילויות שמטרתן קבלת התייחסות התושבים לתוכניות הפיתוח והכנת הציבור לשינויים מתוכננים. אגף קשרי הקהילה משמש כנקודת חיבור בין אנשי המקצוע לתושבים.
- נוכחות ומתן חוות דעת: לגופים ציבוריים כמו משרד התחבורה או בועדות התכנון והבנייה.