כניסה > מאמרים וקישורים
כניסה :: מאמרים וקישורים צרו קשר :: מי אני? :: English


אין אמצע
מאת חנה קים

הפילוסוף הפרופ' מרסלו דסקל, לשעבר דיקן הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב, הקים לפני כשבועיים קבוצה חדשה, שחברים בה יהודים וערבים ישראלים, רובם תושבי יפו, המגנים את האלימות משני הצדדים. החברים הערבים מתנגדים לתופעת השהידים, החברים היהודים מגנים את כיבוש השטחים מחדש ואת האלימות כלפי הפלשתינאים.

"חלק גדול מהשמאל הישראלי שמפגין היום ברחובות חושב שבשביל לדבר עם הפלשתינאים צריך להזדהות הזדהות מלאה עם הטענות שלהם. אנחנו חושבים שלא צריך את זה", אומר הפרופ' דסקל. "הדבר העיקרי הוא שכל אחד רשאי לשמור את הנאמנויות שלו, בדיוק כמו שהוא רשאי לשמור את התרבות שלו. מה שאנו רוצים הוא לומר שאנו יכולים לדבר זה עם זה, גם כשאנו חלוקים. אני למשל מתנגד לזכות השיבה. אני הרי גר ביפו וקניתי את המגרש של הבית שלי ממינהל מקרקעי ישראל. מחרתיים יכול לבוא מישהו ולומר לי, לך מפה. לא שמעתי שהחברים הפלשתינאים בקבוצה דורשים את זה, אבל ודאי שבסתר לבם הם היו רוצים לראות את יפו ערבית. אני לא רואה בזה בעיה. זה מה שבלבם, אבל החיים הם פשרה".

חלק ממפגשי הקבוצה החדשה התקיימו בביתו של דסקל. לפני שבועיים התקיימה עצרת במתנ"ס היהודי-הערבי ביפו. עומר סיקסיק, מייסד האגודה למען ערביי יפו, גבי עבד, יו"ר האגודה, הסופר סלמן נטור, חבר מועצת עיריית תל אביב יפו נסים שאקר וחברת מפלגת העבודה נדיה חילו השתתפו מהצד הפלשתיני. דסקל, המחזאי יהושע סובול ולואי ויליאמס, יהודי ממוצא בריטי המתגורר ביפו, ייצגו את הצד היהודי.

כ300- בני אדם באו לעצרת, שהתנהלה על מי מנוחות עד שכמה מהמשתתפים היהודים קמו על רגליהם ודרשו שהמשתתפים הערבים יגנו בתוקף את תופעת השהידים. הם נענו בכך שזה מובן מאליו שהתופעה הזאת מגונה, שמקורה בתפישה דתית מעוותת, ושברגע זה צריך להביע הזדהות עם המאבק של העם הפלשתיני על רקע כיבוש ג'נין. "אמרנו להם שגינוי האלימות נגד הפלשתינאים וגינוי כיבוש ג'נין זה גם דבר מובן מאליו", אומר דסקל. "היום כבר ברור שהדיבורים על טבח בג'נין היו מוגזמים, אבל זה נורמלי: בכל פעם שיש פיגוע אצלנו, אנחנו חשים כקורבנות, ובכל פעם שהם סובלים מאלימות - הם חושבים שהם הקורבנות. להבין זאת, פירושו לקיים דיאלוג".

דסקל עוסק בעשר השנים האחרונות בכתיבת ספר על מחלוקות במדע, בפילוסופיה ובדת. לא במחלוקות פוליטיות-מדיניות. בעקבות האירועים הוא נגרר לעיסוק במחלוקות אקטואליות. "יש היום הקצנה מוחלטת: או פשיזם ישראלי או פשיזם פלשתיני, אין שום דבר באמצע. ידיד טוב שלי שביקר לפני חברים יהודים את ממשלת שרון - הוקע כאנטישמי. ואם מישהו באירופה אומר כמה מלים בזכות ישראל - חבריו מאשימים אותו שהוא סוכן הציונות. אין אפשרות לומר משהו באמצע. לכן הדרך של רבים בשמאל היא לפעול מתוך הזדהות מלאה עם הפלשתינאים. הם הקורבנות ואנחנו המדכאים. זה אבסורד. אין אפשרות היום לומר דברים שקולים, לגופם".

הספר של דסקל יחכה, אם כן. המחלוקת העכשווית גברה על המחלוקות ההיסטוריות.

פורסם ב"הארץ" - 19.4.2002